Bas Förbund logo

Svenska Båtunionen söker havstulpanobervatörer!

2024-05-24
Vi söker fler personer som vill bli havstulpanobservatörer!

Som havstulpanobservatör får du en mätplatta och informationsmaterial hemskickat till dig. Mätplattan hänger du i vattnet runt midsommar vid din brygga eller båtplats. Du kontrollerar sedan mätplattan veckovis och rapporterar in förekomsten av havstulpaner till havstulpan.se.

Resultatet syns direkt på Havstulpankartan och när vi ser en tydlig trend med påväxt inom ett område, skickas en havstulpanvarning ut till de som prenumererar på varningen.

Vi söker fler personer som vill bli havstulpanobservatörer!

Som havstulpanobservatör får du en mätplatta och informationsmaterial hemskickat till dig. Mätplattan hänger du i vattnet runt midsommar vid din brygga eller båtplats. Du kontrollerar sedan mätplattan veckovis och rapporterar in förekomsten av havstulpaner till havstulpan.se.

Resultatet syns direkt på Havstulpankartan och när vi ser en tydlig trend med påväxt inom ett område,  skickas en havstulpanvarning ut till de som prenumererar på varningen.

Genom att engagera sig som havstulpanobservatör hjälper man andra båtägare och båtklubbar att hålla sina båtskrov rena från påväxt.

När varningen går ut är det dags att se över och tvätta skrovet, innan havstulpanlarverna har utvecklat sitt hårda kalkskal.

Tillsammans hjälper vi varandra att använda alternativa metoder till biocidinnehållande båtbottenfärg i Östersjön.

Låter detta intressant? Anmäl dig här!

Med vänlig hälsning

Carl Rönnow
Sakkunnig miljö och hållbarhet

carl.ronnow@batunionen.se 

www.batunionen.se

Växel: +46 8 545 859 60,    Direkt: +46 8 545 859 67